"Nieuwe Haagse School"

Rein Draijer 1899- 1986

horizontal rule

Rein (Reindert Juurt) Draijer werd geboren op 10 juli 1899 te Groningen en overleed op  31 oktober 1986 te Den Haag. Opleiding bij de Rijknormaalschool in Arnhem van 1917-21, tekenles van  J.A. Slempkes, tekenaar te Arnhem  en schilderles bij J.G. Geerlings aan de Kunstoefening te Arnhem.. Haalt hier zijn lagere tekenakte. Dan gaat hij in 1922 naar Den Haag waar hij tekenleraar wordt en haalt zijn MO tekenakte op de Academie voor Beeldende Kunsten , Waar hij s'avonds lessen volgt bij Henk Meyer.

Lid van Pulchri Studio, vanaf 1952 lid van Verve,  de Haagsche Kunstkring. Voor de tweede wereldoorlog was hij lid van "De Groep" met onder meer Jan van Heel , Hubert Bekman en Jan Franken Pzn. Woonde en werkte in Den Haag in zijn atelier aan de Erasmusweg. Reisde o.a. in ItaliŽ, Frankrijk en op uitnodiging van de KLM in Zuid Afrika.

Leraar Haagsche Academie. Leraar van Co Westerik, Jenny Dalenoord. Hij was werkzaam als schilder, beeldhouwer en ontwerper van postzegels. Werk in het Gemeentemuseum van Den Haag, het Stedelijk Museum in Amsterdam en de Rijkscollectie.

Rein Draijer verkreeg o.m. de Jacob Marisprijs in 1952 en 1968, de Jacob Hartogprijs in 1968 en de BiŽnnale prijs uit VenetiŽ in 1962. Hij krijgt in 1968 een overzichts tentoonstelling in het Gemeentemuseum van Den Haag ter gelegenheid van het toekennen van de Jacob Marisprijs.

In de literatuur wordt zijn naam ook nog wel eens als Drayer geschreven. (zie bv de voorkaft van het boekje van De Groep uit 1936. Wij houden hier de voorkeurspelling aan zoals die gebruikt wordt bij de RKD.

Zijn eerste tentoonstelling heeft hij in 1927 in de kunstzaal de Bron in Den Haag. Vanaf 1932 maakt hij korte tijd geometrische schilderijen en vanaf 1953 gaat hij ook beeldhouwen.  In 1981 ontwerpt Draijer zijn laatste postzegel, de Huis ten Bosch zegel. In dat jaar legt hij voorgoed zijn palet neer. Draijerís uitspraak ďalles is gezegdí zal ons lang heugen.

Staat vermeld in de Scheen en de Jacobs. Naar zijn beelden in de Haagse regio

Naar de collectie van Rein Draijer 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats