"Nieuwe Haagse School"

  Willem Schrofer 1898 - 1968

horizontal rule

 

Willem Schrofer werd op 6 maart 1898 in Den Haag geboren en overleed op 22 september 1968 te Leiden. Hij was een markant kunstenaar wiens werk het verdient beter gekend te worden. Maar Schrofer was meer dan kunstenaar alleen. Zijn atelier was een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, ontwerpers en schrijvers. Gedurende een 25-jarig docentschap aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten verzamelde Schrofer tal van leerlingen om zich heen. Als mede-oprichter van de Haagse kunstenaarsgroep Verve gaf hij een belangrijke impuls aan het Haagse kunstcircuit. Zijn eigenzinnige visie op kunst en de veranderlijkheid van zijn karakter vinden hun weerslag in het dualisme tussen realisme en abstractie dat zijn werk kenmerkt. Was getrouwd met de kunstenares Hannie Bal.

Opleiding: Kweekschool in Nijmegen ( L.O, tekenen), Tekeninstituut Hik en Vaandrager in  Den Haag ( M.O tekenen), Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te Den Haag. Leerling van Willem Hendrik Bik en Henk Meijer.

Lid van Pulchri Studio, Vrij Beelden 1949- 1955, mede oprichter van Verve en auteur van het manifest 1951 - 1957, Haagse Kunstkring en Vereniging van Monumentale Kunsten. Behoorde tot de Posthoorngroep.

Werk onder meer in het Haags Gemeentemuseum, het Letterkundig Museum te Den Haag en in de Rijkscollectie.  Staat vermeld in de Jacobs (1993) en de Scheen (1969-70).

Naar de collectie van 

 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats