"Nieuwe Haagse School"

Jenny Dalenoord 1918 - 2013

horizontal rule

 

Jenny (Johanna) Dalenoord werd op 17 juni 1918 in Java Chiberon  geboren en overleed op 25 oktober 2013 in Soest. Werkte van 1954 tot 2003 in Den Haag. Volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Werkte als aquarelliste, graficus, tekenaar, wand en decor schilder en illustratrice  Lid van de Haagse Aquarellisten , Pulchri Studio.

In 2005 schonk zij haar omvangrijke literaire archief aan het Letterkundig Museum. Jenny Dalenoord debuteerde in 1940 met het prentenboek Papilioís reis. Na de oorlog werd Dalenoord een veelgevraagde illustrator bij toonaangevende kinderboekenuitgeverijen zoals De Arbeiderspers, Ploegsma, Leopold, Van Goor Zonen, Zomer & Keuning, Querido, L.C.G. Malmberg en Wolters-Noordhoff. Zij ontwierp omslagen en illustraties voor meer dan 250 titels, onder meer voor beroemde kinderboeken als Wiplala (1957) van Annie M.G. Schmidt, Gideons reizen (1960) van An Rutgers van der Loeff-Basenau en Padu is gek (1957) van Miep Diekmann, met wie zij veel heeft samengewerkt en gereisd. Ook illustreerde zij kinderbijbels, waarvan sommige in het Duits verschenen. In 1957 won zij samen met Annie M.G. Schmidt de prijs voor Het Beste Kinderboek met Wiplala. De langdurende samenwerking met Jetty Krever leverde vele illustraties in de serie Muis, Mol en Rat op, waarvoor zij in 1981 een Zilveren Penseel ontving. Jenny Dalenoord verhuisde op haar elfde jaar vanuit Nederlands-IndiŽ naar Den Haag waar zij nog altijd woont. Aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten kreeg zij les in tekenen, schilderen en kalligraferen van Willem J. Rozendaal, Paul Citroen en H. Friedlaender. Deze stimulerende omgeving en haar grote tekentalent vormden de basis voor haar latere werk als illustrator. Jenny Dalenoord gaf later zelf les aan deze Haagse academie. Dat Jenny Dalenoord van dieren en mensen houdt en ze goed geobserveerd heeft, is te zien in de sfeervolle tekeningen van raak getypeerde beesten of typen en kinderen uit alle delen van de wereld. Haar jeugd in de tropische natuur bleek een gouden inspiratiebron. Haar boekillustraties en vrije werk tonen een duidelijke ontwikkeling van zwart-wit pentekeningen met steunkleur naar gouache, aquarel, vetkrijt en nieuwe technieken. Het is een ontwikkeling van een halve eeuw boekillustraties in Nederland. De originele illustraties van Jenny Dalenoord, ruim 4000, bevinden zich nu in de collectie van het Letterkundig Museum.

In 1955 won ze de Jacob Marisprijs voor tekenen en in 1961 won ze samen met An Rutgers van der Loeff de ANWB-prijs voor Gideons Reizen. In 1982 kreeg ze een Zilveren Penseel voor de illustraties in Muis, mol en rat van Jetty Krever.

Staat vermeld in de Jacobs en de Scheen.

 

 

Naar de collectie van 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats