"Nieuwe Haagse School"

 Gerard Delfgaauw 1882 - 1947

horizontal rule

 

Gerardus Johannes (Gerard) Delfgaauw werd in 1882 in Monster geboren. In 1907 vestigde hij zich in Rijswijk, waar hij in 1947 overleed. Hij vormde zich voornamelijk zelf na een opleiding aan de toenmalige tekenacademie in Den Haag. Dit was rondom de eeuwwisseling.

Delfgaauw werkte in impressionistisch-naturalistische trant. Hij heeft veel landschappen, stadsgezichten en winters geschilderd. Deze vonden in zijn tijd al grote aftrek. Verder was hij leermeester van zijn zoon dr. J.G.M. Delfgaauw. Bekend zijn de stadsgezichten op Delft en Dordrecht. Het schilderij "de Drie Windmolens " te Leidsendam, waaraan Delfgaauw werkte ten tijde van zijn overlijden, vormt in onafgemaakte staat, nog familiebezit. De wieken van de molens ontbreken op dit doek.
Werk van Gerard Delfgaauw is o.a. opgenomen in de collectie van het Rijswijks Museum (Herenstraat 67, 2282 BR Rijswijk). Het betreft hier o.a. een gezicht op Wateringen. Bijzonder mooi is het schilderij "Scheveningen met de oude Pier". Dit werk maakte deel uit van de collectie van oud ministerpresident Willem Drees.
Omdat de vraag naar zijn werk zo groot was en hij ondanks zijn grote productiviteit de kwaliteit op een goed niveau wilde handhaven, schilderde hij voor de rest van zijn opdrachten onder het pseudoniem J. van Gessel.
Gerard Delfgaauw was de schilder van het zonlicht, d.w.z. er is altijd de zon die de schaduwen verdrijft. Zijn luchten zijn in lichte tinten grof op het doek aangebracht nodigen de toeschouwer uit het landschap te betreden.

Naar de collectie van 

 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats