"Nieuwe Haagse School"

Paul Kromjong 1903 - 1978

horizontal rule

 

Paulus Franciscus (Paul) Kromjong werd op 11 november 1903 in Maastricht  geboren en overleed op 24 juli 1978 te Den Haag.

Kromjong was werkzaam bij de Maastrichtse hypotheekbank en volgt daarnaast schilderlessen bij Henri Jonas aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool. In 1929 neemt hij deel aan de tentoonstelling 7 Limburgsche jongeren. Hij verhuist vervolgens naar Amsterdam waar hij gaat werken voor de hypotheekbank. In de hoofdstad deelt hij een atelier met zijn vrienden Henri Schoonbrood en Hub Levigne, die de studie monumentale kunst aan de Rijksacademie voor Beeldende kunst volgen. In 1935 verhuist Kromjong naar het hoofdkantoor van de bank naar Den Haag. Hij schrijft zich tevens in als student aan de Eerste Nederlandse Vrije Studio en de avondopleiding modeltekenen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Na de oorlog aanvaard hij een aanstelling als docent monumentale vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Dit blijft hij doen tot 1969

Werkte als schilder, glas- en wandschilder en beeldhouwer. Kreeg veel bekendheid door het schilderen van veel uiteenlopende onderwerpen in verschillende stijlen van impressionistisch, expressionistisch en realistisch tot abstract. Was  lid van Pulchri Studio, de Haagse Kunstkring en de Posthoorngroep. Exposeerde onder meer in het Panarama Mesdag samen met de Haagse Abstracten (Hussem, Kromjong, Roede, Sinemus, Schrofer, Verburg en Will Leewens) in 1946 onder de naam Tableau de la Troupe. In 1945 heeft hij bij de tentoonstelling kunst in vrijheid in het Rijksmuseum te Amsterdam de Gerrit van der Veen-medaille ontvangen als erkenning van zijn verzet als kunstenaar tegen den overweldiger.

Kromjong is onder meer met werk vertegenwoordigd in het Bonnefantenmuseum te Maastricht en in het Haags Gemeentemuseum. Staat vermeld in de Jacobs en de Scheen.

Meer over Paul Kromjong op het Web

Naar de beelden van Paul Kromjong in de Haagse regio

 

Collectie van  Paul Kromjong

Mixed media

 

Pastel

Ets

 

 

 

 

 

 

 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats