"Nieuwe Haagse School"

  Ria Exel 1915 - 1985

horizontal rule

Ria ( Maria Geertruida Elisabeth) van Klaveren - Exel werd  op  11 mei 1915 in Rotterdam geboren en overleed op 19 -03- 1985 in Den Haag. Haar moeder had Ierse voorvaders die in de scheepvaart werkzaam waren en haar vader was geschiedenisleraar en schrijver en kwam uit Duisburg. Volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs.

Zij was ondermeer werkzaam in Rotterdam, Den Haag en Parijs. Maakte studiereizen naar Italië en Zwitserland te Basel en Zurich.

Tijdens de oorlog werkte ze mee aan verzetspublicaties, wat niet zonder gevolgen bleef. In die tijd voorzag zij een uitgave van verhalen van de dichter R.M. Rilke van illustraties. Van 1952 tot 1958 was ze lerares aan de Koninklijke Academie in Den Haag. In 1959 won ze de Prijs van Edinburg voor haar etsen. Ria Exel was een veelzijdig kunstenares, die vooral bekend werd met haar etsen, tekeningen en illustraties, maar zich ook bezig hield met het maken van wandtapijten, beeldhouwwerken  en schilderijen.

Diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland o.a. in de Posthoorn en galerieën in Rotterdam, Leiden en Amsterdam. Buiten Nederland was ze onder meer te zien in de Collectieve tentoonstelling samen met Paul Citroen, Jenny Dalenoord te  Brussel (Benelux Huis) in 1958 en in 1959 te  Berlijn samen met  Kees Andréa, Paul Citroen, Jenny Dalenoord.

Lid van van de Haagse Kunstkring en de Posthoorn groep.

Staat vernoemd in de Scheen en in de Jacobs.

 

Naar de collectie van 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats