"Nieuwe Haagse School"

  Willem Rozendaal 1899-1971

horizontal rule

Willem Jacob Rozendaal  werd op 14 december 1899 in Scherpenzeel (Gld) geboren en overleed op 19 april 1971 in Wassenaar. Hij is bekend als één van de bekendste grafici van zijn tijd; maar hij was echter ook een productief industrieel vormgever en een invloedrijk docent.

Rozendaal startte zijn carrière als ontwerper van glas in lood ramen in Rotterdam. In 1924 verhuist hij naar Maastricht and werkt hij voor "De Sphinx" v/h Petrus Regout & Co. en later "De Kristalunie" als ontwerper van glas- en aardewerk. In zijn vrije tijd thuis is hij productief in het meer "vrije" werk. Gedurende deze periode zijn zijn houtgravures (vooral ex-librissen) graag verzamelde objecten.

In 1937 verhuist hij naar Den Haag en aanvaardt een aanstelling als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Met onder meer Paul Citroen zorgt hij voor een vooruitstrevend klimaat en tot op heden leeft zijn faam voort in oud-leerlingen als Co Westerik, Wil Bouthoorn, Ootje Oxenaar en Jenny Dalenoord.

In 1959 krijgt hij in het Gemeentemuseum in Den Haag een overzichtstentoonstelling.

In zijn Haagse periode (later Wassenaar) verandert zijn stijl in een meer expressieve vormgeving. Staat vermeld in de Scheen(1969-1970)

Naar beelden van Rozendaal in Den Haag

Naar de collectie van 

Wikipedia

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats