"Nieuwe Haagse School"

  Hans van der Lek 1936 - 2001

horizontal rule

Hans van der Lek werd op 15 maart 1936 in Den Haag geboren en overlijdt op 9 maart 2001 in zijn woonhuis aan de Schlegelstraat in Den Haag. Volgde zijn opleiding met twee jaar avondcursus aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en van 1954-56 op basis van toegekende beurzen volgt hij lessen aan de Vrije Academie in Den Haag. Leerling van Willem Hussem en Nol Kroes. In 1956 exposeert hij voor het eerst samen met Aat Verhoog bij kunsthandel Bennewitz op het Noordeinde in Den Haag. In 1958 heeft hij zijn eerste solo tentoonstelling in de Galerie de Posthoorn.

Hans van der Lek  is een halve eeuw actief geweest als schilder en heeft in die tijd een vooraanstaande rol gespeeld in vooral de Haagse kunstwereld. Hij heeft een gevarieerd, kwalitatief hoogstaand en tegendraads oeuvre gerealiseerd. Pop-Art heeft een belangrijke rol gespeeld in zijn carrière; hij was de eerste representant ervan in Nederland. In 1961 werd het groepsportret de  "Collaborateurs" van 28 Haagse schilders in zijn atelier aan de Houtmarkt gemaakt. Van der Lek is van diverse kunstenaarscollectieven lid geweest en onderhield vriendschappen met o.a. Willem Hussem, Nol Kroes, Aat Verhoog, Theo Bitter en Aart van den IJssel. Tevens is hij in de periode 1977-1998 docent geweest aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag.

1963 Jacob Maris jeugdprijs,1971 Jacob Hartog prijs.

Lid van de Posthoorngroep, Groep Atol en Pulchri Studio

Literatuur: Hans van der Lek, "Great Balls of Fire" Haags Palet nummer 11 uit  2005. Staat vermeld in de Scheen en de Jacobs

Naar de collectie van 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats