"Nieuwe Haagse School"

De Collaborateurs 1961

horizontal rule

 

In 1961 nam een grote groep Haagse kunstenaars het initiatief om een collage te maken van 28 zelfportretten, dat later op de Haagse Salon tentoonstelling in Pulchri Studio zou worden tentoongesteld. Het was een initiatief van Aart van den IJssel en Hans van der Lek en werd in het atelier van Hans van der Lek aan de Houtmarkt geschilderd. Het atelier was zo lek als een mandje zodat de schilders vaak hun regenjas aanhielden om te werken. Het doek had een afmeting van 5 bij 2 meter en de schilders die de onderste rij invulden moesten liggend op de grond hun werk doen. Het werk kreeg de titel "De Collaborateurs" en werd voor 7500 gulden aangekocht door de schatrijke Herbert Jochems uit Wassenaar, die zelf ook amateurschilder was. Berserik schreef er in zijn boekje "Bladvulling" het volgende over .

Op het schilderij zijn te zien op de bovenste rij van links naar rechts.

Quirine Collard, Johfra, Herman Gordijn, Wil Bouthoorn, Jan van Heel, Kees Andrea, Herman Berserik, Ferry Slebe, George Lampe, Willem Hussem, Theo Bitter, Wim Beuning, Hens de Jong en Co Westerik.

Onderste rij van links naar rechts

Willem Schrofer, Charles Stok, Henk de Vries, Jan Cremer, Jenny Dalenoord, Nol Kroes, Paul Citroen, Jos van der Berg, Livinus van der Bundt, Aat Verhoog, Hans van der Lek, Ruth Salinger en Harm Kamerling Onnes.

 

 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats