"Nieuwe Haagse School"

Livinus van de Bundt 1909 - 1979

horizontal rule

Jan (Levinus Arie Cornelis) van de Bundt werd op 5 maart 1909 in Zeist geboren en overleed op 11 oktober 1979 in Den Haag. Was getrouwd met keramiste Mieke van der Burgt (1917-1979) . Was lid van Liga Nieuwe Beelden.

Livinus van de Bundt heeft zijn grootste bekendheid gekregen met zijn experimenten met een zogenaamd lichtpenseel, waarmee hij licht liet stromen op lichtgevoelig materiaal. Met zijn ‘fotografiek’ plaatste Van de Bundt zich in de jaren zestig van de vorige eeuw bij de internationale, kunstzinnige avant-garde. Hierdoor raakte de belangstelling voor zijn ‘traditionele’grafiek -vooral etsen en houtsneden- enigszins op de achtergrond., terwijl dit toch een belangrijk deel van zijn artistieke oeuvre vormt.

Livinus van de Bundt kreeg zijn opleiding als graficus aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In eerste instantie werkte hij in een mengeling van stijlen. Traditioneel, academisch is bijvoorbeeld het portret van koningin Emma. Verwantschap met het Duitse expressionisme is te herkennen in een van zijn café-interieurs, terwijl de invloed van de Franse Ecole de Paris is af te lezen aan portretten en naakten. Het vrouwelijk naakt is een regelmatig terugkerend onderwerp in de grafiek van Van de Bundt, evenals zijn zelfportretten. In de jaren vijftig slaat hij een nieuwe richting in; de grafiek wordt meer experimenteel van karakter: met expressieve vormen, zware lijnen en een opvallend reliëf zoekt hij meer en meer de grenzen van het grafisch ambacht op. Toen dit proces hem niet langer boeide, richtte hij zich op de ontwikkeling van de ‘fotografiek’.

De Vrije Academie werd op 1 november 1947, op een zolder aan het Haagse Westeinde, opgericht door 'lichtkunstenaar' Livinus van de Bundt (directeur van 1947 tot 1964).

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar de collectie van 

Clik here for a sample off a "Licht Schilderij" 1978

Like Moirée, Vijftig uit Twee (Fifty From Two) was the result of a collaboration between Livinus and Jeep van de Bundt which involved an interaction between image and sound both in terms of form and content. This 'video peinture', a term invented by the artists themselves, consists of fifty images together lasting two seconds. Tranquil abstract images in bright, artificial colours are alternated with other images that move to the rapid rhythm of the music.

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats