"Nieuwe Haagse School"

  Ferry Slebe 1907 - 1994

horizontal rule

Ferry Slebe werd geboren 3 mei 1907 te Ambt - Almelo en overleed op 15 maart 1994 te Den Haag. Hij werd als Ferdinand Joseph Sleebe geboren. Noemde dat een foutje van zijn vader en veranderde zijn naam in Slebe. Zijn roepnaam werd Ferry Slebe. Hij signeerde zijn werk dan ook altijd met Slebe.

Volgde zijn opleiding in 1923/25 aan de avondschool van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag waar o.a. Bon Ingenhousz, Henk Meijer en Cornelis Rol zijn docenten waren en in 1933 aan de Nederlandsche Vrije Studio onder leiding van Christiaan de Moor en François Erdely. In 1948 werd hij lid van de 'De Equipe', een Haagse groep van 10 kunstenaars die aan een vrije academie les geven. Behoorde in de vijftiger jaren bij de Voorburgse artistieke werkgroep De Nieuwe Ploeg. Was lid van Haagse Kunstkring,  Pulchri Studio, Verve en de Posthoorngroep.

Gaf als docent les aan de Vrije Academie te Den Haag van 1953 tot 1955.

Reisde naar Frankrijk, België en Spanje.

Ferry Slebe was een kunstenaar die zichzelf graag een 'kleine meester' noemde. Meer dan eens speelde hij leentje buur bij de groten die hij bewonderde: Van Dongen, Matisse, Dali. Maar hij deed dat op een geheel eigen wijze.
Hij nam hun beelden, thema's en voorbeelden over, maar integreerde dit geheel in zijn eigen, typische stijl. Daarnaast kopieerde hij voortdurend zichzelf: zijn aap met de banjo, harlekijnen en kinderwagen met grammofoon lopen als rode draden door zijn honderden werken. Bovenal is hij bekend geworden om zijn vrolijke, kleurrijke en niet zelden surrealistische schilderijen. Naakten vormden zijn favoriete thema, maar ook straattaferelen, stillevens en allerhande beesten vormen hun eigen verhalen. Uiteindelijk ontwikkelde hij zich tot een miniaturist van formaat.

Zijn werk is onder meer terug te vinden op Muurschilderingen, in het Haags Gemeentemuseum, de Rijkscollectie en particuliere collecties. Staat vermeld in de Jacobs en de Scheen.

Literatuur: In de serie Haags Palet deel 20: Ferry Slebe, Het leven verbeeld.

Naar de collectie van Ferry Slebe

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats