"Nieuwe Haagse School"

Pulchri Studio

horizontal rule

Pulchri Studio is de Haagse kunstenaarsvereniging aan het Lange Voorhout. Pulchri Studio loofde jaarlijks  een prijs uit  De Jacob Marisprijs, genoemd naar een van haar bekendste leden, die verschillende van de Nieuwe Haagschool leden wisten te winnen. Van groot belang was natuurlijk ook de kunstenaarssociėteit voor het wederzijds contact en het goede glas, die in de zestiger jaren gevestigd was op Lange Voorhout nr 15.

In de zestiger jaren organiseerde Pulchri studio de Haagse Salon tentoonstelling. Zo werd in 1961 het groepsportret "Collaborateurs" van 28 Haagse kunstenaars tentoongesteld en presenteerde Jan Cremer in 1960 zijn beroemd geworden vijfluik "La guerre japonaise" op de tentoonstelling voor het bedrag van 1 miljoen gulden.

De feesten van Pulchri waren voor kunstminnend Den Haag de happening van het jaar . De leden versierden de zalen met grote werken als wandschilderingen met allerlei voorstelling in het thema van het dansgala.

In 1955 werd de Haagse Aquarellisten opgericht waar ook een aantal bekende Nieuwe Haagse School leden lid van werden. zoals Kees Andrea, Theo Bitter en Jenny Daalenoord.

 

Pulchri Studio gaf ook regelmatig opdracht aan een van de leden om een zg "Maecenas Penning" te ontwerpen (zie voorbeelden)

 

 

Schilderij van Pol Dom: Feest ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Pulchri Studio in 1947

Afgebeeld zijn o.a. Jos van den Berg, Dick Braam, Paul Arntzenius, Flora Dom, Fred Reitmann, Albert Vogel, Paul Kromjong, Joop Kropff en W. Jos de Gruyter

Uitnodiging voor een Pulchrifeest gemaakt door Kees Andrea

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats