"Nieuwe Haagse School"

 

Aart van den IJssel 1922 - 1983

horizontal rule

In 1959 werd het beeld "Mechanisch Insect" van Aart van den IJssel geplaatst op het schoolplein van de openbare lagere school "Meer en Bosch" in Den Haag. De school lag aan de Laan van Meerdervoort in het Wijndealerplantsoen ter hoogte van Meer en Bosch (links vanuit de stad gezien). Tussen de Mozartlaan, de Aaltje Noordewierstraat en de Palestrinnaweg.

Het beeld werd beschadigd en zoals op de foto te zien is ontbreekt de bovenkant. Het beeld werd in 2011 door de gemeente Den Haag bij Zoppi gerestaureerd aan de hand van van de onderstaande foto's en de ervaring van Theo Noordanus, die in het verleden met Aart van den IJssel al vele beelden realiseerde in het atelier van Zoppi.

Er bestaan meerdere versies in diverse formaten van dit beeld. Een versie van 229 cm stond lange tijd in de tuin van het Gemeentemuseum en een kleinere versie van 60 cm hoogte bevind zich in een particuliere collectie.

 

Na de restauratie

Laan van Meerdervoort/ Ockenburgstraat

Mechanisch Insect in huidige staat

Materiaal koper en ijzer

Hoogte inclusief sokkel 450 cm. Dit is dus de hoogte zonder de ontbrekende bovenkant.Het beeld zal dus ongveer 650 cm hoog zijn geweest.

Mechanisch Insect 1959

Schoolplein LvM

Hoogte: de totale hoogte is tot nu toe nog onbekend.

Mechanisch Insect 1959

Tuin van het Gemeentemuseum in 1974

Hoogte 229 cm

Mechanisch Insect 1959

Tuin van het Gemeentemuseum in 1980

Hoogte 229 cm

Particuliere collectie

60 cm

 

 Email:info@nieuwehaagseschool.art      

website stats