"Nieuwe Haagse School"

Aart van den IJssel 1922 - 1983

horizontal rule

Aart van den IJssel werd op 17 december 1922 in Den Haag geboren. Volgde zijn opleiding bij Rudy Rooijackers aan de Vrije Academie in Den Haag. Werkte als toonaangevend avant-gardistische beeldhouwer te Voorburg en als docent op de Vrije Academie. Behoorde in de vijftiger jaren bij de Voorburgse artistieke werkgroep De Nieuwe Ploeg. Was lid van Liga Nieuw Beelden, Verve, de Posthoorngroep en Fugare. Werk ondermeer in het Gemeentemuseum in Den Haag en het Sweansteyn Museum in Voorburg. Aart was getrouwd met de kunstenares Ruth Salinger.

Aart van den IJssel is vooral bekend geworden door beeldhouwwerken van insecten, ruiters en gepantserde paarden, gemaakt in de jaren 60 en 70. Door heel Nederland zijn beelden van Van den IJssel in de openbare ruimte aan te treffen. In de vijver bij de Wilgendreef in Essensteyn zijn twee door hem gemaakte haften (eendagsvliegen) te bewonderen. Ook de vergulde ooievaar bij het Congresgebouw is door hem vervaardigd en de vogels van het "Irene" monument op de plaats van het oude stadhuis in Den Haag is van zijn hand. In de collectie van Museum Swaensteyn bevindt zich een anderhalf meter hoog beeld van een libelle, een prachtig voorbeeld Van den IJssels fascinatie voor het wonderlijke samengaan in de natuur van fragiele schoonheid en agressie.

Samen met Hans van der Lek nam hij in 1961 het initiatief om een groepsportret ,de  "Collaborateurs" van 28 Haagse schilders te maken. Ontwerpt in 1964 voor Pulchri Studio de Maecenaspenning.

In 2004 vernoemd de Gemeente Voorburg-Leidschendam een driejaarlijkse kunstprijs van 5000 euro naar Aart van den IJssel  omdat deze kunstenaar een grote staat van dienst heeft voor de ontwikkeling van de beeldende kunst vanaf 1950. Hij stond regionaal en nationaal bekend als vernieuwend en vooruitstrevend. Aart van den IJssel woonde en werkte vanaf 1954 in Voorburg.
 

Literatuur: Aart van den IJssel : kwetsbaar gepantserd , door Saskia Gras en uitgegeven door  de Stichting Haagse Beeldende Kunst en Kunstnijverheid te Voorburg; 2004 in de serie Haags Palet deel 10.
 

Naar de beelden van Aart van den IJssel in de Haagse regio

Naar de collectie van  Aart van den IJssel

 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats