"Nieuwe Haagse School"

Hens de Jong 1927 - 2003

horizontal rule

Hens de Jong (Hermina Margrietha) werd op 23 februari 1927 in Den Haag geboren. Toen Hens de Jong op 25 maart in 2003 overleed werd ze in Den Haag algemeen als een van de belangrijkste beeldende kunstenaars beschouwd. Schilderes, tekenares en grafica, veelzijdig en in alle opzichten een moderne vrouw, die er niet tegen op zag om op volle zee op een klein schommelend marinevaartuig haar indrukken op papier vast te leggen. Ze was trouwens lid van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders, waar Hermanus Berserik eveneens lid van was. Was verder lid van Pulchri Studio (vanaf 1953), Xylon, De Grafische, de Haagse Aquarellisten (vanaf 1990) en de B.B.K. te Amsterdam. Leerlinge van oa. Willem Schrover, Rein Draijer en Paul Citroen.

Opgeleid op de Haagse Academie had ze een brede belangstelling voor de vele moderne aspecten van de zichtbare wereld. Ze behoorde daarmee tot wat genoemd wordt De Nieuwe Haagse School. Was winnaar van de Jacob Hartogprijs in 1970 voor grafiek en verkreeg in 1956 Koninklijke Subsidie

Was docente van 1970 tot 1987 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Staat vermeld in de Jacobs en de Scheen.

Getrouwd (1948-70) geweest met haar medestudent Co Westerik en moeder van drie schilderende dochters Christine, Sophie en Vicky Westerik.

Naar de collectie van Hens de Jong

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats