"Nieuwe Haagse School"

Jan Kuiper 1928 - 2017

horizontal rule

Jan Kuiper (Jan Houwe) werd op 27 april 1928 geboren in Heemstede.  Volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag . Was werkzaam als graficus, grafisch ontwerper, tekenaar en monumentaal kunstenaar (mozaïek). Figuurvoorstellingen en stillevens. Jan Kuiper was een leerling van Paul Citroen, Rein Draijer en Willem Rozendaal.

Exposeerde o.a. samen met Jan van Heel en Aat Verhoog  in 1972 bij Galleria e Stamperia in Rome- Italië en met Ber Mengels en Rien Bouthoorn in 1991 te Scheveningen bij Gallery North Sea.  Solo tentoonstellingen oa in Pulchri Studio, het Gemeentemuseum in Den Haag (1971) en in Museum Smallingerland Drachten een retrospectief in 2008 ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag.

Lid van Puchri Studio in Den Haag in en vertegenwoordigd in onder meer het C.B.K. Groningen  en de Grafische Vormgevers Nederland (GVN.) te Amsterdam.

Werk onder meer in het Gemeentemuseum van Den Haag en de Rijkscollectie. Ontving twee keer de Jacob Hartogprijs voor schilderkunst in 1972 en 1988, Grabowsky en Poortprijs in 1991 en de Smelik en Stokking prijs in1998 .

Was verbonden aan de Vrije Academie in Den Haag en gaf tot 1989 les aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Staat vermeld in de Jacobs en de Scheen.

In 1976 verhuisden Jan Kuiper en zijn echtgenote de kunstenares Mieke Kuiper-Wolff. naar het hoge Noorden. In Spijk onder de rook van Delfzijl delen zij een atelier, waar zij zich ver van het stadsgewoel volledig op hun werk kunnen concentreren. Hun enige gezelschap daar zijn enkele katten en de pauwen die op het erf paraderen en de vele paden betreden in het ‘toverbos’ dat zij op een hectare kaal akkerland in die jaren wisten te creëren.

Zijn werk is verwant met dat van surrealisten, die zich toeleggen op het uitbeelden van een visionaire wereld. Terwijl bij hen meestal geen onderling verband te vinden is tussen de dingen die ze afbeelden, is dat bij Jan Kuiper juist wel het geval. De vaak humoristische titels die Kuiper achteraf aan zijn schilderijen geeft, helpen ons bij het begrijpen van diens associaties.

Jan Kuiper maakt het ons niet gemakkelijk. Hij laat ons zien dat er vele vormen van waarnemen zijn.

Naar de beelden van Jan Kuiper in de Haagse Regio

Naar de collectie van 

 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats