"Nieuwe Haagse School"

Hubert Bekman 1896 - 1974

horizontal rule

Hubert Bekman ( Hubertus Cornelis Gerardus) werd geboren op 4 november 1896 te Voorburg en overleed op 29 juli1974 in Den Haag.

Volgde zijn opleiding onder ander aan de Haagse Academie met avond en wintercursussen en de Haagse Schetsclub. Vormde hoofdzakelijk zichzelf. Hij  was lid van Verve, Pulchri Studio, de Haagse Kunstkring en in Amsterdam de "Graphische" (Grafische Vereniging ter bevordering van de Grafische Kunst) en van Liga Nieuwe Beelden.  Voor de tweede wereldoorlog was hij lid van "De Groep" met onder meer Jan van Heel , Rein Draijer en Jan Franken Pzn (Pieterzoon). Behoorde in de vijftiger jaren bij de Voorburgse artistieke werkgroep De Nieuwe Ploeg.

Bekman was werkzaam bij de PTT en schilderde tot 1948, nadien hield hij zich bezig met houten beeldjes van mens en dier

Werkte veel in Limburg en was werkzaam als schilder, graficus en beeldhouwer.
Naast zijn schilderijen en beeldjes maakte hij ook etsen, lino's houtsnedes en litho's.

Werk in het Gemeentemuseum in Den Haag, van Abbe Museum te Eindhoven, het Nederlands Postmuseum in Den Haag, Gemeentemuseum Maassluis en in de Rijkscollectie.

In 1932 won Hubert Bekman samen met Sierk Schröder de Vigelius Prijs en in 1952 de Jacob Marisprijs voor Grafiek (Materiaal prijs). Daarbuiten ook vele onderscheidingen o.a. uit Budapest.
Grote verdiensten voor zijn ontwerp van een serie postzegels voor de United Nations.

Staat vermelding in de Jacobs en de Scheen.

Naar de collectie van Hubert Bekman

 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats