"Nieuwe Haagse School"

Jan RŲede 1914 - 2007

horizontal rule

 

Geboren in Groningen als Jan Roede op 13 juni 1914 en overleed op 30 mei 2007 te Wassenaar. Hij groeide op in Den Haag en werkte tot zijn dood in Den Haag en verder ondermeer in Frankrijk en Zweden. Zijn werk omvat gedichten, verhalen, tekeningen, illustraties, kostuums, glasobjecten. Maar vooral is hij een schilder. RoŽde volgt zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en was een leerling van Paul Schuitema.

Een van zijn eerste werken was het omslagontwerp van de eerste bundel van Simon Carmiggelt in 1940. In 1941, Jan RoŽde was toen 27 jaar, zei hij zijn baan als grafisch vormgever in Den Haag vaarwel en koos voor het schildersvak. Vrijwel direct waren voor hem kleur en vorm zelfstandige expressiemiddelen,niet gebonden aan uitbeelding van de werkelijkheid. Vlak na de oorlog in 1945 exposeert RoŽde samen met zijn zwager Will Leewens en Wim Sinemus bij kunsthandel Martinus Liernur in Den Haag.

Bij zijn eerste tentoonstelling,in 1945 bij de Haagse Kunsthandel Martinus Liernur, werd zijn werk door een criticus afgedaan als dat van een zesjarig kind. Het werd echter opgemerkt door Willy Boers, de latere oprichter van de groepen Vrij Beelden (1947) en Creatie (1950). Op diens uitnodiging nam RoŽde in het voorjaar van 1946 deel aan de spraakmakende tentoonstelling Ď12 Schildersí in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Tijdens een reis naar Parijs later dat jaar legde hij contacten met de toen bekende Galerie Buydens & Berthet. Hij kreeg een jaarcontract aangeboden, veranderde zijn naam Roede in het beter uitspreekbare RoŽde, en had in maart 1947 bij deze galerie zijn eerste Franse eenmanstentoonstelling. Zijn composities uit deze periode verraden invloed van Picasso, Paul Klee en het abstract-surrealisme van Joan Mirů. Ook maakte RoŽde in zijn Parijse tijd kennis met Maurice EstŤve, van wie hij leerde om de achtergrond een duidelijker, sprekender kleur te geven dan de daarin geplaatste motieven: het omgekeerde kleurperspectief. Een principe dat hij in zijn hele verdere leven zou toepassen. Na zijn eerste buitenlandse expositie in Parijs exposeert hij ook in Stockholm en valt hij op bij de Cobra-kunstenaars, die hem vragen om zich bij hen aan te sluiten, iets wat hij niet deed.

Na zijn verblijft in Parijs betrekt hij samen met zijn zwager Will Leewens voor enige tijd een atelier in de Zoutmanstraat.

Lid van Liga Nieuwe Beelden, de Haagse Kunstkring en Pulchri Studio. Behoorde tot de Posthoorngroep. Staat vermeld in de Jacobs en Scheen

Naar de beelden van Jan RoŽde in de Haagse Regio

Naar de collectie van 

Naar de website van Jan RoŽde

 

 

 

 

 

 

 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats