"Nieuwe Haagse School"

Will Leewens  1923 - 1986

horizontal rule

Willibrordus Joseph (Will) Leewens werd op 20 maart 1923 in Den Haag geboren.
Will Leewens leert op 15-jarige leeftijd tekenen van zijn zwager Jan Roede. Hij is in die periode weerbarstig en mateloos energiek en ondernemend. Het maken van kunst bevalt en hij neemt schilderlessen bij Arnold Smith en in de oorlogsjaren bij Willem Hussem en Willem Schrofer. In het begin schildert hij stillevens en zelfportretten. Na een korte flirt met het surrealisme zijn het met name Matisse en Picasso die hem inspireren.  Vlak na de oorlog in 1945 exposeert Leewens voort het eerst, samen met RoŽde en Sinemus bij kunsthandel Martinus Liernur in Den Haag en later dat jaar exposeert Will ook in het dan nog lege Stedelijk Museum in de door Willy Broers georganiseerde tentoonstelling Kunst in Vrijheid.  In 1947 en 1948 wordt Will wederom uitgenodigd in het Stedelijk Museum in Amsterdam om met de progressieve groep Vrij Beelden te exposeren.
Samen met zijn zwager reizen ze in die periode naar Parijs en Will zal in zijn leven nog vele studiereizen ondernemen nar o.a. Zweden, Spanje, ItaliŽ en Duitsland. In 1949 betrekt hij samen met  zijn inmiddels van naam veranderde zwager Jan RoŽde een atelier in de Zoutmanstraat ( 75A) . Maar omdat beide voelen dat ze hun eigen weg moeten gaan gaat Will op zoek naar een eigen atelier.

Will Leewens gebruikt zijn werk op papier als īlaboratoriumī voor zijn schilderijen. Hierin neemt hij eerst de stedelijke architectuur als thema. Aan het eind van de jaren vijftig ontwikkelt hij zijn eigen beeldtaal: kleurige geometrische vormen die hij rangschikt in een platte ruimte. Af en toe bewandelt Leewens zijpaden: in het midden van de jaren vijftig maakt hij een aantal sculpturen en aan het eind van dat decennium exposeert hij met de Nederlandse Informele Groep van o.a. Schoonhoven en Armando.

Na 1971 is Leewens minder actief op tentoonstellingsgebied. Hij beperkt zich tot exposities in de Haagse Kunstkring en Pulchri Studio en verkoopt zijn werk vooral via de Beeldende Kunstenaars Regeling aan gemeente en rijk. Hij zet zich er ook voor zijn werk via enkele artotheken te verhuren. Dit betekent niet dat zijn werk zich niet evolueert. Om de twee of drie jaar slaat hij een nieuwe weg in waarbij hij zijn eigen idioom trouw blijft. In de periode 1980-1984 is hij zeer productief en maakt een groot aantal bijzondere gouaches en schilderijen.

In 1985 vermindert zijn productie; Will wordt ziek en overlijdt op 16 april 1986.

In 2003 verschijnt ter gelegenheid van een tentoonstelling in de Haagse Artotheek over Will Leewens een boekje geheel gewijd aan hem: "Will Leewens kunstenaar in de luwte". Staat vermeld in de Jacobs en de Scheen. Behoorde tot de Posthoorngroep. Was lid van Liga Nieuwe Beelden.

Naar de collectie van 

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats