"Nieuwe Haagse School"

Christiaan Nicolaas Everhardus (Chris) de Moor 1899 - 1981

horizontal rule

Chris de Moor werd geboren op 5 februari1899 te Rotterdam en overleed op 27 september1981 te Amsterdam. Hij volgt eerst lessen bij de schilder Augustus van Voorden en zijn oudneef Pieter Corneles de Moor, waarna hij gaat studeren op de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam bij van Maasdijk. In 1920 gaat hij studeren aan de Ecole des Beaux Arts en de Academie Ranson te Parijs. Waar hij omgaat met  Conrad Kickert en via Conrad leert hij o.a. kennen Marcel Gromaire, Luc Albert Moreau en Andre Dunoyer de Segonzac. Woont vanaf 1921 in Saint Remy ten zuiden van Parijs  In de mooie omgeving van Vallee de Chevreuse. Ook ontmoet hij in Parijs Mondriaan en Willem Hussem verbeef enige tijd bij de Moor in Parijs.

In 1922 gaat de Moor voor het eerst naar ItaliŽ waar hij in Florence en in Fiesole woont.  In 1924 vestigt zich weer in Nederland en gaat in Voorburg wonen. Krijgt in deze tijd zijn eerste grote opdracht voor een wandschildering in het Esso gebouw Petrolea ( Rode Olifant). Er breekt een tijd aan waarin hij exposeert in Den Haag, Rotterdam, Antwerpen en Brussel. Ook reist hij naar de Borinage en Dreesden, waar hij een portret van Otto Dix maakt. Vanaf 1929 gaat de Moor weer in Wassenaar wonen en in 1935 verhuisd hij naar de Riouwstraat in Den Haag. Van 1933 tot 1940 is hij als medeoprichter en leider verbonden aan de Eerste Vrije Studio in Den Haag. Hier werkt hij samen met onder meer Willem van den Berg, Harry Verburg en Kees Andrea.

Hij schilderde, tekende en aquarelleerde o.m. portretten, figuren, stillevens en landschappen, aanvankelijk in de stijl van het zakelijk realisme, later (na 1945) meer in de stijl van het abstract expressionisme. Hij wordt gerekend tot de "Nieuwe Haagse School". De Moor was tevens ontwerper van wandtapijten, muurschilderingen en glas-in-lood ramen. Wandtapijten zijn onder meer te vinden in het stadhuis van Leiden( 1939-1941) en in de aula van de universiteit van Utrecht. Een voorbeeld van een wandschildering is te vinden in het Haagse Gymnasium Haganum en in het vroegere gebouw op Het Plein van de Hoge Raad. Dat helaas werd afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouw van het Binnenhof. Glas in lood is te vinden in de Heilige Antoniuskerk te Scheveningen. Hij werd onderscheiden met het "Erediploma" voor geweven stoffen op de Wereldtentoonstelling van 1937 te Parijs. Hij nam deel aan diverse solo- en groepstentoonstellingen, o.m. te Den Haag Gemeentemuseum 1967, Rotterdam Museum Boymans en Amsterdam in het Stedelijk Museum (1962).

De Moor was verbonden aan de Vrije Academie in Den Haag als leraar figuurtekenen van 1946 tot en met 1951. Werk van Chris de Moor is opgenomen in diverse particuliere-,bedrijfs- en overheidscollecties, waar onder de collecties van het Haags Gemeentemuseum, het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Museum Boymans-van Beuningen te Rotterdam, het Letterkundig Museum en het museum voor communicatie  te Den Haag alsmede in de Rijkscollectie.  Hij was van 1951 - 1964 esthetisch adviseur bij de PTT en ontwierp vanaf 1949 (Rode Kruis) postzegels. In 1954 de zomerzegel van Martinus Nijhoff, 1960 de postzegels voor vluchtelingenhulp en in 1963 de zegel "naar een wereld vrij van honger". Chris de Moor wordt wel gezien als de man die het belangrijkste gezicht was achter de vormgeving van de PTT in de zestiger jaren. Hij formuleerde in 1960 de twaalf geboden voor de postzegelontwerperí.

De Moor ging na 1966 in ItaliŽ wonen en werken. Waar hij zeer geÔnspireerd werd door het 16de eeuwse beeldenpark van Bomarzo.

Was onder meer lid vanaf 1956 van de groep Verve, de Haagse Kunstkring en Pulchri studio in Den Haag en sloot zich in 1965 aan bij de kunstenaarsgroep Fugare (65-67).De Moor was in 1963 medeoprichter van de groep "10 gouachisten".

Staat vermeld in de Scheen(1969-70) en de Jacobs (1993). De Moor wordt in 1962 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en

Naar de beelden van Chris de Moor

Naar de collectie van Christiaan de Moor

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats