"Nieuwe Haagse School"

Theo van der Nahmer 1917 - 1989

horizontal rule

De in Stratum (Gemeente Eindhoven) op 19 maart 1917 geboren Theo van der Nahmer volgde zijn opleiding aan de kunstnijverheidschool van Den Bosch en van 1938 tot 1942 de Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten in Den Haag. Leerling van P. Slager, A.F.H. Falise en B.M.A. Ingen Housz. Daarna maakte hij reizen naar Frankrijk en Italië, en exposeerde onder andere in Sonsbeek en de Keukenhof. Hij groeide uit tot één van de bekendste Haagse kunstenaars. Als lid van het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri bevond hij zich midden in het Haagse kunstleven en raakte hecht met de stad verbonden. Niet minder dan dertien beelden van zijn hand staan verspreid over de hofstad. Zo staat ‘Eline Vere’ op de Groot Hertoginnelaan, ‘De Actrice’ stond op het pleintje voor de Koninklijke Schouwburg maar staat tegenwoordig binnen op de 1 etage en ‘De Flaneur’ op het Lange Voorhout. Hij was een veelzijdig kunstenaar die verschillende disciplines beheerste: schilderen, tekenen, keramiek en beeldhouwen. Theo was getrouwd met de bekende fotograaf Marianne Dommisse, die vele Nieuwe Haagse School kunstenaars fotografeerde.

Zijn grootste bekendheid heeft hij verworven met zijn bronzen beelden. Het hakken in steen of het werken in klei sprak Van der Nahmer niet aan, omdat hij het proces te langdurig vond en de uitdrukkingsmogelijkheden te beperkt. Bij voorkeur werkte hij in was. Het boetseren, het als het ware 'opbouwen' met kleine stukjes was van het beeld totdat het de gewenste vorm had gekregen, gaf hem de artistieke vrijheid die hij zocht. De voltooide wassen beelden goot hij zelf af in brons volgens de cire-perdue methode. De sculpturen zijn wel omschreven als ‘opgewekte, geestige spooksels’. Ondanks de zwaarte van het brons hebben ze een merkwaardig licht karakter. Het kleinere werk, waarin hij zich de meeste vrijheid veroorloofde, grenst aan het karikaturale. Het is van een uitbundige expressiviteit. Theo van der Nahmer volgde de muze van zijn eigen artistieke instinct. Zijn speelse, bewogen en fantasierijke beelden spreken, mede daardoor, nog steeds tot de verbeelding. Naast zijn beeldhouwwerken maakt hij tekeningen, reliëfs, keramiek en portretten. In de laatste jaren van zijn leven maakte hij nog uitsluitend tekeningen. Een bekende leerling van Theo was Koningin Beatrix die hij een aantal jaren les mocht geven.

Behoorde in de vijftiger jaren bij de Voorburgse artistieke werkgroep De Nieuwe Ploeg. Was lid van de Posthoorn groep, Fugare en Verve.

Ontwerpt in 1956 voor Pulchri Studio de Maecenaspenning. Verkreeg de Pulchri Studioprijs, de Jacob Marisprijs in 1954, de Jacob Hartogprijs in 1954 en Kleinplastiekprijs Madurodam in 1963. Zijn werk is buiten Den Haag ook te vinden in te vinden in onder andere Amstelveen, naast de schouwburg staat een variant van het Haagse Actrice bedankt beeld, Dordrecht, Groningen, Oss, Staphorst (Staphorster vrouwtje), Wassenaar, provincie Zuid-Holland, Antwerpen, Stadhuis van Parijs, Haags Gemeentemuseum, Arnhems Gemeentemuseum, Gemeentemuseum Schiedam en in de Rijkscollectie.

Naar de beelden van Theo van der Nahmer in de Haagse Regio

Staat vermeld in de Jacobs en de Scheen.

Literatuur: in de serie Haags Palet deel 6.Begeleid door de Muze ; Theo van der Nahmer

Naar de collectie van Theo van der Nahmer

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats