"Nieuwe Haagse School"

Kees van  Bohemen 1928 -1985

horizontal rule

De Nederlandse kunstschilder Kees (Cornelis Bernardus) van Bohemen (1928-1985) werd beschouwd als een van de meest complete schilders in Nederland. Zijn faam strekte zich ook tot buiten onze landsgrenzen uit.

Van Bohemen werd in 1928 geboren in Den Haag. Na zijn studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag (1943-50) kreeg hij op 24 jarige leeftijd een beurs om negen maanden in Parijs te studeren. Kees van Bohemen bleef vijf jaar wonen in Parijs. Hierna ging hij terug naar Den Haag. Waar hij zich opnieuw vestigde en tot zijn dood bleef werken. Met uitzondering van een belangrijk verblijf van 10 maanden in 1966-67 in New York en een reis in 1972 naar Kenia. In Den Haag werkte en woonde hij in diverse ateliers.

Behoorde in de vijftiger jaren bij de Voorburgse artistieke werkgroep De Nieuwe Ploeg. Aan het einde van de jaren vijftig sloot Van Bohemen zich aan bij de kunststroming de Informelen, maar de kunstschilder ging al snel zijn eigen weg. Kleur werd belangrijker: hij verwierf vooral bekendheid met zijn doeken waarop figuratieve en abstracte elementen samengingen.


Zijn vroege werk wordt gekenmerkt door het ontbreken van figuratieve elementen. Deze schilderijen waren opgebouwd uit contrasterende witte en zwarte partijen.
In de jaren zestig baarde van Bohemen opzien met zijn "sportschilderijen", met onderwerpen als boksen, paardenrennen, wielrennen en autosport. Deze schilderijen hebben veelal een groot formaat en worden gekenmerkt door een virtuoze verfbehandeling. Zijn reizen naar Afrika en Amerika leverden exotische schilderijen op. Kleur en vorm bleven het belangrijkst; de onderwerpkeuze was van minder belang. "Ik wil niet anekdotisch te werk gaan, geen verhaaltjes vertellen in verf", zei van Bohemen eens.

Kees won in 1963 de Talensprijs, in 1964 de belangrijke Jacob Maris Prijs, in 1966 de Wedgewood Prijs en in 1969 de Europa Prijs in Oostende. Was onder meer lid van Liga Nieuwe Beelden, Puchri Studio en behoorde tot de Posthoorngroep.

Kees exposeerde zowel in het binnen- als in het buitenland. Ondermeer in 1958 Galerie de Posthoorn, in 1960 bij Galerie Orez  en in 1964 een eenmanstentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag.

In 1985 overleed Kees van Bohemen in een Haags ziekenhuis op 56-jarige leeftijd. Zijn werk is o.a. in het bezit van museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam, het Haags Gemeentemuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Voor vele jonge Hagenaars was het werk van Kees van Bohemen de eerste introductie met de nieuwe Haagse school. Zijn werk hing destijds prominent in het populaire café Ca l'Emile in de Maliestraat. Alwaar Kees en vele andere bekende kunstenaars zelf ook regelmatig vertoefden.

Naar Kees van Bohemen op Wikipedia
Naar de collectie van Kees van Bohemen

 Email:info@nieuwehaagseschoolkunst.nl

website stats